17 dec. 2010

Språkets makt

Tänk på språkets makt
De ord vi använder uttrycker inte bara fakta utan också vår syn på världen och våra värderingar. Kunskap och värderingar om Downs syndrom är i stark förändring, och det för med sig att ord och uttryck som var acceptabla igår, ger helt fel associationer idag. Det viktigaste är naturligtvis vad man faktiskt avser att säga, vad man som talare menar. Men för att förenkla kommunikationen och undvika onödiga missförstånd vill vi bidra med några konkreta råd:

Personen först
En person har Downs syndrom – en person är inte Downs syndrom.en person som har Downs syndrom.Undvik förkortningar som t.ex.  Downie, DS-barn, DS-personer o s v.
Säg hellre person/barn/man /kvinna/ tjej/ kille med Downs syndrom,  eller

Frisk
Downs syndrom är en diagnos, inte en sjukdom. De flesta personer med Downs syndrom är friska. Däremot kan diagnosen Downs syndrom innebär en ökad risk för vissa sjukdomar men även en minskad risk för vissa andra sjukdomar. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta sjukdomar som är vanligare hos personer med Downs syndrom är behandlingsbara.

Inlärningssvårigheter
Utvecklingsstörning är ett mångtydigt begrepp som används i många styrande dokument – som om man hade definierat vad man menar med begreppet (det har man inte gjort), och som om mänskligheten gick att dela in två kategorier: de som har och de som inte har. Så är det inte. Enligt den medicinska terminologin  finns ett fyrtiotal olika kategorier med benämning utvecklingsstörning, bland annat läspning och dyslexi. Så instället för utvecklingsstörning kan man säga inlärningssvårigheter, eller långsam inlärning - om det är det du menar. 

Downs syndrom
Downs syndrom finns i tre olika former: Trisomi 21, Mosaik,  och Translokation. Eftersom fullständig trisomi 21 är absolut vanligast så används ibland Trisomi 21 i stället för Downs syndrom. Uttrycket mongoloid är inte ett acceptabelt ordbruk idag.

källa:svenska downföreningen

Inga kommentarer: